Sadnje in plodovi

By | 02/07/2010

Sadje in plodove lahko gojimo ali nabiramo kot sadeže in plodove v naravi.  Na našem trgu dobimo veliko vrst sadežev, tako imenovanega eksotičnega sadja ali agrumov.  Osebno menim, da je najbolje uživati tisto hrano, ki raste v naši bližini ali domovini.  Velikokrat se lahko pojavijo težave prav pri agrumih : pomarančah, limonah ali bananah, saj je zaradi transporta njihova energetska vrednost prav gotovo zmanjšana.  Nezrelo sadje morajo tudi kemično obdelati in zato lahko že same snovi vplivajo na našo presnovo.

Kljub vsemu bom navedla čim več sadja in plodov, sami pa se odločite, kaj imate radi. Telo namreč zelo dobro zazna , kaj potrebujemo in tisto običajno s tekom tudi pojemo.

ANANAS
Ananas je tropski sadež. Ima zelo ugodne učinke pri raztapljanju krvnih strdkov, deluje tudi antibakterijsko. Pospešuje prebavo in pomaga preprečevati osteoporozo in zlome kosti. Zelo bogat je z manganom . Deluje rahlo estrogensko.

AVOKADO
Avokado koristi arterijam. Znižuje holesterol in širi krčne žile. Njegova poglavitna maščoba-nenasičena oleinska kislina učinkuje kot antioksidant, ki zavira škodljivo delovanje LDL holesterola.  Avokado vsebuje tudi glutanion, močan antioksidant, ki zavira delovanje karcinogenov, razmnoževanje virusa AIDS. Avokado je odličen vazodilatator.

BANANE
Pomirjajo želodec,  koristne so tudi pri zaprtju. Krepijo želodčno steno in jo varujejo pred kislino in ulkusi.  Vsebujejo veliko serotonina. Imajo pa tudi antibiotične lastnosti.

BOROVNICE
Opis:

Borovnica je plod rahlo olesenelega grmička, z razvejenimi stebeli in suličastimi listki. Plodovi so veliki kot grahovo seme in temno ali rdeče vijoličaste barve.

Zdravilnost:

Borovnice vsebujejo veliko vitamina A in C, organske kisline, čreslovine, mineralne snovi in flavonoide.  Imajo majhno energijsko vrednost in zelo pozitivno vplivajo na celotni organizem . Preprečujejo gnitje, razkužujejo sečila  ter krepijo stene krčnih žil. Dragocene so za vse organe, ki so prepleteni s krvnimi žilicami, posebno na očesni mrežnici. Flavonoidi pomirjajo  vnetja in alergije, učinkujejo proti virusom in branijo organizem pred vdorom prostih radikalov. Suhe jagode ustavljajo drisko, sveže pa rahlo odvajajo. Prevretek pomaga pri aterosklerozi. Prevretek iz listov uporabljamo pri hemeroidih, tako, da si napravimo sedečo kopel. Grgranje prevretka in soka pomaga pri težavah z ustno sluznico in v grlu.

Jagode pomagajo pri vnetju očesne veznice, boleči menstruaciji , pri težavah s koncentracijo in spominom.

Previdnost: Čaja iz listov ne smemo uživati predolgo, saj nam lahko škoduje.

Delujejo antibiotično, vendar tako, da  njene snovi blokirajo pritrjevanje bakterij, ki povzročajo vnetje sečnih poti. Zdravijo drisko, delujejo antivirusno in vsebujejo veliko naravnega aspirina.

BRUSNICE
Imajo močan antibiotični učinek  z nenavadno lastnostjo, da preprečijo bakterijam, da bi oprijele človeških celic v steni mehurja in sečil. Delujejo tudi protivirusno.

ČEŠNJA
Opis:

Češnja je drevo s pokončnim deblom in rjavordečkastim lubjem. Cvete spomladi. Plodovi so majhni in okroglasti, največkrat svetlo ali temno rdeči ta tudi beli in so koščičarji.

Zdravilnost:

Češnje poživljajo, pospešujejo odvajanje vode in drugih odpadnih snovi iz telesa ter obnavljajo kri. Drevesna skorja ugodno deluje pri visoki vročini in pomaga proti protinu. Prevretek iz češnjevih pecljev  uporabljamo pri zdravljenju artritisa, pri žolčnih in sečnih kamnih ter pri vnetju  sečnega mehurja. Sveže češnje, ki jih jemo na tešče, čistijo organizem, pomagajo pri zaprtju in koristno učinkujejo proti stresu. Priporočljive so za starejše ljudi in tudi za sladkorne bolnike, saj večino sladkorjev predstavlja fruktoza. Češnje kot masko lahko uporabimo tudi v kozmetiki.  Pomaga proti bolečinam v sklepih. Obkladek iz zmečkanih svežih češenj, ki ga položimo na čelo, pomaga proti glavobolu.

DATLJI
Vsebujejo veliko naravnega aspirina.  Vplivajo sproščujoče. Suho sadje, vključno z datlji, je povezano z nizko pojavnostjo nekaterih vrst raka, še posebej raka trebušne slinavke. Datlji lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo preobčutljivost, ki se pokaže kot glavobol.

FIGE
Fige že dolgo uporabljajo v ljudski medicini za zdravljenje raka. Izvleček iz fig in posebna snov sta pripomogla pri zmanjšanju tumorjev pri ljudeh. Delujejo pomirjevalno, antibakterijsko in uničujejo zajedalce. Lahko sprožijo tudi glavobol.

GRENIVKE
V membranah in mešičkih se nahaja posebna vlaknina pektin, ki znižuje holesterol in deluje proti raku. Te snovi še posebej varujejo pred rakom želodca in trebušne slinavke. Sok deluje antivirusno. Grenivke so bogate z antioksidanti, še posebej z vitaminom C. Lahko poslabšajo zgago.

GROZDJE
Je bogato z antioksidanti in snovmi, ki preprečujejo raka. Rdeče grozdje vsebuje veliko antioksidanta kvercentina, ki ga v belem in zelenem grozdju ni. V lupini grozdnih jagod je snov, ki zavira zlepljanje trombocitov ter zvišuje koristni HDL holesterol. Rdeče grozdje je antibakterijsko in antivirusno.

JABOLKA
Opis:

Jabolko je plod jablane, ki je lahko pritlikava ali zraste do 10 metrov visoko. Sadež je skoraj okrogel in ima majhne pečke.

Zdravilnost:

Jabolka lahko uporabljamo kot živilo ali kot zdravilo že od prvih mesecev življenja naprej. Redno uživanje teh sadežev pripomore h kvalitetnejšemu življenju.  Vsebujejo sladkorje, pektine, vitamine, rudninske snovi, predvsem kalij in številne druge snovi kot so flavonoidi, karotenoidi idr. Pospešujejo odvajanje vode in strupenih snovi iz telesa. Izločajo sečne kisline in druge snovi, pomagajo pri driski in zaprtju. Krepijo srce in ožilje ter znižujejo raven holesterola  in sladkorja v krvi.  Pomagajo pri vnetju želodčne sluznice in pri razjedah. Zdravijo vnetje debelega črevesa. Jabolka čistijo celotni organizem.

Znižujejo holesterol in vsebujejo učinkovine proti raku. Delujejo antibakterijsko, antivirusno in estrogensko. Vsebujejo veliko vlaknin, pomagajo preprečevati zaprtje in zmanjšujejo apetit. Jabolčni sok lahko pri majhnih otrocih povzroči drisko, naribana jabolka pa jo ustavijo.

JAGODE
Opis:

Jagoda je plod jagodnjaka, nizke trajnice s koreniko iz katere poganjajo nitaste nadzemne živice, te se plezajoče razraščajo. Cvete spomladi. Plod sestavlja cvetišče, ki se močno poveča, postane sočno in se živordeče obarva.

Zdravilnost:

Jagode vzpodbujajo delovanje jeter in ledvic, zato so priporočljive pri insufienci jeter. Pospešujejo odvajanje vode iz telesa in pomagajo pri protinu. Vsebujejo čreslovine, sluzi, vitamine in rudninske snovi: kalcij, železo, fosfor). So hranilne in ožijo  površinske krvne žilice. Učinkujejo kot diuretik in čistijo organizem. Odstranjeno sečno kislino iz krvi. Priporočljive so za ljudi s preveliko telesno težo, za ljudi, ki pretežno sedijo, za sladkorne bolnike, ker vsebujejo fruktozo. Najbolj koristijo, če jih uživamo zjutraj, na tešče ali za malico. Morebitni srbeči izpuščaji so le dokaz izjemne čistilne vrednosti. Če dobimo izpuščaje, je dovolj da omejimo količimo. Pomagajo tudi pri driski in obolenju ledvic.

Niso priporočljive za ljudi z ekcemi ali koprivnico.

Delujejo proti virusom in proti raku. Ljudje, ki jih jedo veliko, poredkeje zbolijo za rakom.

KIVI
Kivi je sadež, ki ga v Kitajski medicini predpisujejo za raka želodca in raka dojke. Vsebuje veliko vitamina C, ki varuje pred različnimi boleznimi.

LIMONA
Opis:

Limona je plod drevesa z gladko skorjo, trnastimi vejami in koničastimi listi.  Sadež limonovca je rahlo nagrbančen s tanjšo ali debelejšo lupino.

Zdravilnost:

Limona že od nekdaj velja za zdravilo.  Ima številne zdravilne lastnosti. Uničuje bakterije in deluje kot razkužilo, krepi organizem, pomaga pri prehladih in gripi. Vzpodbuja tek , redči kri in pomaga pri arteriosklerozi. Krepi krvne žile, zlasti vene. Spodbuja delovanje jeter in trebušne slinavke, s tem pa pospešuje prebavo. Spodbuja izločanje kislih odpadnih snovi iz organizma in tako povečuje alkalne snovi v telesu.  Pomaga seču pri odstranjevanju sečnih kislin in tako pomaga tudi pri zdravljenju artritičnih obolenj in protina.  Pomaga pri slabosti, pomanjkanju teka, težavah s prebavo, pri driski in črevesnem katarju.

Previdnost: Ne uporabljajmo limonine lupne, če ni bila pridelana brez uporabe kemičnih snovi.

MANDELJ
Opis:

Je plod drevesa, ki zraste do 10 metrov visoko.  Mandelj je koščičast sadež s podolgovato koščico, ki ga poznamo pod imenom mandelj.

Zdravilnost:

Mandlji vsebujejo trigliceride, med katerimi je zelo velik delež nenasičenih maščob, ima vitamin A in B, proteine in druge koristne snovi.  Olje predstavlja 50% celotne teže, ki je izvrstno zaščitno sredstvo za kožo, saj jo mehča, krepi in preprečuje, da bi razpokala. Če jih pojemo več, imajo rahlo odvajalen učinek. Vsebuje 16 % odstotkov visoko kakovostnih beljakovin, kalcij, fosfor, zato so mandlji visoko kvalitetno živilo. So lahko prebavljivi in imajo veliko energijsko vrednost. Pomembni so za odpravljanje telesne in duševne utrujenosti.. Koristijo med okrevanjem po bolezni in pri premagaovanju čustvenih in živčnih težav.

Previdnost: Zaradi velike hranljivosti jih pojemo največ od 5-15 na dan.

LUBENICE
Vsebujejo veliko likopena in glutationa, ki sta antioksidantski snovi. Delujeta proti raku. Lubenice delujejo rahlo antibakterijsko in proti strjevanju krvi in nastajanju strdkov.

MALINE
Ugodno učinkujejo proti virusom in delujejo proti raku. Vsebujejo mnogo naravnega aspirina, ki pomaga tudi pri povišani temperaturi.

MELONE
Melone redčijo kri in vsebujejo veliko betakarotena.

OREŠČKI
Varujejo pred rakom in boleznimi srca. Orehi in mandlji znižujejo holesterol, vsebujejo oleinsko kislino in nenasičene maščobe, ki podobno kot v olinem olju varujejo arterije. V oreščkih je veliko vitamina E, ki varuje pred angino pektoris in poškodbami arterij. Brazilski orehi so zelo bogati s selenom,  ki preprečuje bolezni srca in raka. Orehi vsebujejo olje tipa omega-3. Arašidi učinkovito uravnavajo inzulin in krvni sladkor. Preprečujejo hitro zvišanje koncentracij sladkorja in so dobra hrana za ljudi, ki imajo diabetes in so preobčutljivi na glukozo. Arašidi delujejo tudi estrogensko. Ljudje, ki ne jedo dovolj orehov, lahko dobijo Parkinsonovo bolezen. Arašidi lahko povzročijo alergične reakcije.

POMARANČE
Opis:

Pomaranča je sadež oranževca, majhnega drevesa z mesnatimi in vedno zelenimi listi. Plodovi so okrogli ali jajčaste oblike.

Zdravilnost:

So popoln vir vsakovrstnih učinkovin proti raku. Bogate so z vitaminom C in beta karotenom.

So prava zakladnica vitaminov in mineralov. Vsebujejo vitamine: A, B1, B2, PP, B5, B6 in E.

Pomaranča ima veliko sladkorjev, aminokislin, pektin, rudninske soli in glikozide, ki varujejo krvne žilice in preprečujejo krvavenje. Običajno pomaranče uživamo ob koncu obroka. Največji učinek imajo pomaranče, če jih zaužijemo na tešče. Pomaranče zdravijo oslabelost, slabokrvnost, živčnost, razstrupljajo kri. Pomagajo pri okužbi, vročini, glavobolih in pomanjkanju vitamina C. Uživajmo jih, če trpimo za nespečnostjo , epilepsijo, srčno aritmijo in pri težavah s prebavo. Odpravljajo črevesne zajedavce, vetrove in pomagajo pri dermatozi.

Povezane so z majhno pojavnostjo raka trebušne slinavke.  Ker vsebuje veliko vitamina C, pomagajo preprečevati napade astme, bronhitis, raka dojke in želodca, arteriosklerozo in obolenje dlesni. Pri nekaterih moških povečajo plodnosti in zdravijo spermo. Lahko pa poslabšajo pomaranče zgago.

PRAVI KOSTANJ
Opis:

Kostanj je plod 30 metrov visokega listopadnega drevesa, ki ima trd les in veliko nazobčanih listov.  Plodovi so spravljeni v bodečih nežicah, ki se razpočijo in zrel plod pade na tla.

Kostanj so nekoč poznali kot kruh revežev. V nekaterih deželah južno od Alp, je pogosto nadomestil dragocena žita. Jedli so ga kihanega, pečenega, v juhi z mlekom ali kot sladko kostanjevo pogačo, kot slan pire, ali drugače.  Kostanj vsebuje škorb, nekaj beljakovin in maščob ter minerale. Med vitamini so pomembni vitamini skupne B,

Zdravilnost:

Zaradi visoke hranilne vrednosti je primeren pri avitaminoziin telesni izčrpanosti. Poparek in prevretek pomaga pri bronhialnih obolenjih in driski. Poparek iz listov grgramo pri vnetju grla in ustne votline.

Previdnost: Pravi kostanj ni primeren za sladkorne bolnike in za bolnike z jetrnimi obolenji.  Zaradi čreslovin, ga ni dobro pripravljati v železnih posodah.

SLIVE
So antibakterijsko in antivirusno zdravilo.  Vsebujejo veliko vlaknin, sorbitola in naravnega aspirina.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja