Sladkorji

By | 02/07/2010

Poznamo več vrst sladkorjev, tako se razlikujejo po izvoru in tudi značilnostih.

Saharoza

Vir: Predvsem se nahaja in jo pridobivajo iz sladkornega trsa in sladkorne pese, v obliki belega ali rjavega sladkorja, sip, preliva, nahaja se v mnogih pripravljenih jedeh ali tekočinah, je okusna in sladka.

Delovanje: Sladkor daje kratkotrajno energijo in ob uživanju povzroča prehranski dolg, ker za svojo absorpcijo uporablja zalogo vitaminov in rudnin iz organizma.

Glukoza (Levikoza)

Vir: grozdje, med, organizem ga tvori iz škroba in drugih sladkorjev

Delovanje: Njegovo drugo ime je krvni sladkor. Organizem ga hitro vsrkava, če ga je preveč, ima iste učinke kot saharoza.

Fruktoza

Vir: sadje, med

Delovanje:  fruktoza daje energijo, ki se počasi sprošča, v svežem sadju vsebuje dodatne hranilne snovi.

Laktoza

Vir: vsi mlečni izdelki

Delovanje: hranilni sladkor, ki potrebuje za presnovo encim laktozo, lahko povzroča težave zaradi neodpornosti na laktozo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja