Dihala

By | 02/07/2010

Dihanje omogoča krvi, da vsrka kisik ki ga telo potrebuje za proizvodnjo energije in da se znebi ogljikovega dioksida in vode, ki sta odpadna snov pri tem procesu. Pri dihanju sodelujejo prsni koš , prepona in dihalni (respiratorni trakt) kamor spadajo pljuča in sapnice ter sapničke bronhiji in bronhiole, skozi katere prehaja zrak. Zrak se vdiha skozi nos in usta, nato gre skozi sapnik in razvejeno drevo cevk in cevčic, bronhe in bronhiole. Za zdravje pljuč je pomembno, da se izogibamo tobačnemu dimu, nesagi v zraku, izpušnim plinom in okužbam.

Kako dihamo

Zrak, ki ga vdihavamo skozi nos, majhne krvne žilice ob nosni votlini segrejejo in ovlažijo, preden gre v pljuča. Poleg tega drobne dlačice, s katerimi je obložena nosna sluznica očistijo zrak tujkov, ki bi lahko prišli v pljuča. Ko vdihnemo se prepona nategne in postane ploščata. Mišice med rebri se skrčijo in potegnejo prsni koš navzgor in navzven. Ti gibi zvečajo prostornino prsi in omogočajo večjo kapaciteto pljučem, da se razširijo in vsrkajo zrak. Ko izdihnemo, mišice prsnega koša popustijo in prepona se vrne v prvotni položaj. Pljuča in prsni koš se skrčijo in iztisnejo zrak.

Kako kisik vstopa v kri

Pljuča so gobast organ, ki je sestavljen in številnih drobnih zračnih vrečk, ki jih imenujemo alveoli.Tanka stena teh mešičkov je sestavljena iz krvnih žilic. V alveolah pride kri v stik z vzdihanim zrakom in omogoči kisiku prehod v kri, ogljikovemu dioksidu pa prehod iz krvi v zrak, ki ga nato izdihamo. Pri dihanju priteka kisik v rdeče krvničke in odhaja iz krvničk ogljikov dioksid.

SESTAVA DIHALNIH POTI

·         Obnosne votline – sinusi

·         nosni prehod

·         žrelo

·         grlo

·         sapnik

·         sapnice in sapničke  (bronhiji in bronhiole)

·         pljučni mešički (alveole)

POPRSNICA

Vsako pljučno krilo pokriva tanka opnasta mrenia, ki ji pravimo poprsnica ali plevra. Na robovih pljuč se zaviha nazaj in prestopi na notranjo stran prsnega koša, tako da sestavlja okrog vsakega pljučnega krila dvojno plast. V tem prostoru je majhna količina mazalne tekočine. Notranja plast je priraščena na pljuča zunanja pa na prsni koš. Popljučnica omogoča sa se pljuča nemoteno krčijo in širijo. Ob vdihu se prsni koš razširi navzgor in navzven, in tako vdihnemo zrak. Čim močnejše je delovnje mišic, temveč zraka vstopi v pljuča.

SIMPTOMI TEŽAV Z DIHALI

Okužbe
Bolečine v prsih
Vnetje žrela
Izločanje sluzi in kašelj
Težka sapa-naduh, astma

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja