Endokrini sistem

By | 02/07/2010

Endokrine žleze izdelujejo hormone in jih s krvnim obtokom razporejajo po vsem telesu. Hormoni pomagajo uravnavati notranjo kemijo telesa, njegove reakcije na lakoto, stres, okužbe, in bolezni ter njegovo pripravo na telesno aktivnost.

Hipofiza

Je za fižol velik organ, ki leži tik pod možgani. Njena najpomembnejša vloga je spodbujanje in usklajevanje drugih endokrinih žlez, tako, da proizvajajo svoje lastne hormone. Izdeluje rastni hormon in hormone, ki nadzorujejo količino seča in krčenje maternice med porodom.

Vpliva na delovanje drugih endokrinih žlez kot so: ščitnica, nadledvičnici, jajčnika in moda.

Ščitnica

Ta žleza leži v vratu tik pod Adamovim jabolkom. Odgovorna je za izdelovanje hormonov, ki nadzorujejo telesno presnovo in uravnava telesno temperaturo.

Obščitnice

Te štiri žleze ležijo za ščitnico. Hormon, ki ga proizvajajo nadzoruje raven kalcija in fosforja, ki sta bistvena za zdrave kosti in za učinkovito delovanje živcev in mišic.

Nadledvičnici

Nadledvičnici ležita tik nad ledvicami. Vsako žlezo sestavljata dva dela: skorja in sredica, ki imata dve različni funkciji. Nadledvična skorja proizvaja steroidne hormone, ki pomagajo uravnavati količino sladkorja, soli in vode v telesu in vplivajo na poraščenost telesa. Sredica nadledvičnic proizvaja hormona adrenalin in noradrenalin, ki zvečata dotok krvi  v mišice, srce in pljuča kot odziv na razburjenje ali stres.

Trebušna slinavka

Leži v zadajšnjem delu trebušne votline za želodcem. Proizvaja encime, ki tečejo v dvanajsternik, kjer presnavljajo hrano, izdeluje tudi hormon insulin ali glukagon, ki imata pomembno vlogo pri uravnavanju glukoze v krvi. Glukoza je poglavitni vir energije za vse telesne celice, insulin pa celice vspodbuja, dajo vsrkavajo v zadostnik količinah.

Jajčnika

Jajčnika sta endokrini žlezi, ki proizvajata spolne hormone in jajčeca. Ženska ima ob svojem rojstvu 400.000,00 jajčec. Jajčnika sta velika okoli enega centimetra in sta fižolaste oblike. Jajcevoda  visita čez jajčnika, tako da po ovulaciji jajčece lahko pade v jajcevod.

Moda

Modi sta dve. Visita v kožni vrečki, ki jim pravimo modnik –mošnja. Hormon, ki ga izločata, testosteron, je odgovoren za začetek pubertete in določa razvoj moških značilnosti.

SIMPTOMI

Do motenj pride, ko se koncentracija hormona zveča ali zmanjša, ker spravi v nered telesno kemijo. V povezavi z delovanjem insulina se lahko pojavi sladkorna bolezen, lahko se pojavi utrujenost, hujšanje, debelost, pretirano potenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja