Glavobol – migrena

By | 03/07/2010

Glavobol in migrena sta najpogosteje povezana z nepravilnim delovanjem ožilja v glavi.  Zakaj je tako, je v prvi meri pomembno ugotoviti na podlagi zdravniške diagnoze. Lahko je vzrok pri nepravilnem pritisku, kakšnih tvorbah ali obolenju ožilja v glavi. Zelo pogosto pa sploh ne najdemo organske osnove.

V glavi se odvijajo najpomembnejši procesi našega življenja. Glava je kot naš računalnik. Predstavljamo si, da že majhen virus lahko sesuje celotni računalniški program. Tako je tudi z našo glavo. Vse je povezano predvsem z našim duhom, z našo duševnostjo. Vse se tudi začne z dihom, s pravilnim dihanjem. Bodimo pozorni na naše dihanje.

Vzemite si čas in poizkusite naslednjo vajo:

1. Umirimo se, položimo desno roko na prsni koš in nekajkrat normalno vdihnemo. Bodimo pozorni na to, koliko zraka vdihnemo in izdihnemo, kako deluje prsni koš.

2. Potem položimo desno roko na trebuh ali trebušno prepono. Levo roko položimo na prsni koš.

3. Globoko potegnemo zrak skozi nos, ob vdihu popolnoma napolnimo pljuča in čutimo, kako se napne tudi trebuh. Izdihnemo skozi usta, predstavljamo si, da izdihnemo svoje težave in stres, vse strupe. Potisnemo trebuh noter, tako, da v celoti izdihnemo in izpraznimo pljuča.

4. To vajo ponovite vsaj 5 x, najbolje večkrat na dan.

KAJ SMO UGOTOVILI:

Da dihamo zelo površno s polovico pljuč, da prejmemo le polovico potrebne količine kisika in se nepopolno izdihamo. Ob globokem dihanju s trebuhom – zapomnite si – ob vdihu trebuh ven, ob izdihu noter – se napolnijo tudi celice in predeli v trebušni votlini. Z dihanjem tudi masiramo organe, jim dovajamo pozitivno energijo neba in z izdihom oddajamo tudi naše psihične blokade. Tako postopoma začutimo, da sploh ne dihamo več po starem vzorcu ampak čisto avtomatično dihamo tako kot majhni otroci,  tudi jok je ena od tehnik dihanja. Toda odrasli sploh ne znamo več jokati, se ne znamo več sprostiti svojih napetosti. Tudi smeh je ena od tehnik, ki pospešuje globoko dihanje in masira organe.

Pa pojdimo naprej…..

DRUGI ELEMENT JE VODA

Voda predstavlja 70 % našega telesa. Brez vode se ne more izvršiti noben proces.  Vsaka celica telesa, vsak organ, kri in naša pljuča so sestavljena iz vode. Če imamo vode dovolj, se vse snovi in hranila enakomerno in brez težav prenašajo v vse naše dele.  Mnogo teorij  govori o uporabi vode. Obstaja knjiga – TELO KLIČE PO VODI, preberite jo, pa vam bo marsikaj jasno. Tam pravijo: Niste bolni, ste žejni. V telesu imamo signal, ki nas opozarja na pomanjkanje vode, ko imamo suha usta smo že hudo dehidrirani. Teorija pravi, da bi morali popiti dnevno vsaj 1, 5 litra čiste vode, najbolje studenčnice. Pri tem je pomembno tudi to, da potrebujemo še en element – naravno sol, pa naj bo to himalajska ali sol iz morja. Kajti sol je s svojo vlogo prenosnik teh snovi do celic, s pomočjo vode in vitamina C. Preizkusite takrat, ko vas boli glava, vzeti kozarec vode s ščepcem soli in s kakšnim vitaminom C. Vemo, da priporočajo prav limono pri glavobolih. Takrat ko se pojavi glavobol, pomeni, da je kri pregosta, da so žile preveč stisnjene. Na to pa vpliva zadostna pretočnost krvi, kot tudi naša psiha.

TRETJI ELEMENT JE ZEMLJA

Če imamo težave z glavo, posebno če smo umsko in psihično obremenjeni, pomislimo na dejstvo, da naša energija ni pravilno razporejena. Običajno so tedaj spodnje čakre premalo odprte, imamo težave z mehurjem in nogami. Takrat si napravimo tole vajo:

Stojimo v razkoraku, odpremo roke proti nebu, v mislih prosimo nebo, da nas napolni z energijo zraka, sonca, potem pa si predstavljamo, kako se ta energija pretaka po naših žilah in postajajo naše noge vse bolj težke in tople. Predstavljamo si, da iz stopal poženemo korenine v središče zemlje in črpamo to energijo v svoje noge v telo, tako se vzpostavi energetski krog jin jang energij,  energij neba in zemlje. Delajte vajo toliko časa, da ne čutite olajšanja. Ves čas globoko dihajte,  da dobite dovolj kisika v možgane.

Pomembna je tudi hrana. Opazujte katera hrana vam lahko sproža to občutljivost in glavobole. Skušajte je zamenjati. Bodite pozorni tudi na okoliščine, ko se pojavijo glavoboli.

SONCE IN KOZMOS

Vse življenje smo povezani z nebom. Od prvega vdiha do zadnjega izdiha. Predstavljamo si, kako je to mogočna energija. Milijarde let je sonce in kozmos tukaj in zdaj, večen krog obstoja, spreminjanja in življenja. Pomislimo, koliko milijard let je bilo potrebnih, da se je razvilo prvo življenje, vse to smo dobili od neba, od sonca, lune, planetov. Tudi zemlja je del neba. Tudi zvezde so del neskončne energije vesolja. Lahko si predstavljamo, da je v kozmosu tudi drugi svet, svet angelov, mojstrov in Boga. Čisto vsaka naša misel in dejavnost je povezana s tem duhovnim svetom, ki nas povezuje z nebom. Eni pravijo PRANA, drugi PRISOTNOST Jaz sem. Lahko ji rečemo tudi duša, misel, aura.  Toda vse je ENO, tudi mi smo del tega kozmosa, vsaka naša celica deluje kot vesolje v malem, krožijo elektroni kot planeti okrog sonca, se srečujejo osončja naših celic v tkivih. Pomislimo na to, kako smo odvisni od sozvočja potovanja planetov in lune, od gibanja sonca.

ALI SPLOH VIDIMO SONCE IN ZVEZDE?

Kolikokrat mu nastavimo obraz? Zaprimo oči, glejmo v sonce in začutimo lahko čudovito moč. Pred očmi vidimo barve, rdeče oranžne, rumene, zelene. Začutimo na dlaneh toploto sonca in energije. Predstavljajmo si, kako se naša glava napolni z močjo, lučjo, toploto, kako nam daje sonce harmonijo. Vemo, da je največ depresij, v času, ko je malo sonca. Izkoristimo trenutke, drugače si predstavljamo, kako sije nad oblaki sonce in nas polni z zlato svetlobo.

IN ZVEZDE?

Kdaj si vzamemo čas, da se zastrmimo v nebo? Tam vidimo zvezde, ki so nastale že pred miljardami let, in veliko svetlobnih let potrebujejo, da pride svetloba  do nas. O, kako je vse mogočno. Če bomo zvečer, pogledali v nebo, pomislimo, da nam vse daje življenjski utrip, pomislimo, da imamo vsi na zemlji eno samo danost: energije neba, sonca, planetov, da imamo vsi pravico do zvezd, zraka in narave. In če bomo gledali v zvezde, bodo naši glavoboli postopoma izginili, zagotovo pa bomo tudi bolje spali.

MASAŽA

Če začutimo močne glavobole, se morda najprej uležemo in si na čelo položimo krpo z jabolčnim kisom. Če to ni mogoče, si čimprej napolnimo telo s čistim kisikom, spijmo kozarec vode, lahko ji dodamo tudi žličko sladkorja ali ščepec soli. Potem si zmasiramo dve točki na tilniku, ki ležita v jamicah ob vratnih vretencih in ob robu lobanje. Močno vrtimo v zunanjo smer, potem pa vedno bolj narahlo. Morda boste kmalu začutili, da se sprošča napetost. Lahko si masiramo tudi čelo in predel senc. Akupresurna točka je tudi v jamici , kjer se stikata palec in kazalec, boleča točka nas opozarja, da smo na pravem mestu: Vrtimo nekaj trenutkov v smeri urinega kazalca. Masiramo si lahko tudi uhlje, lasišče in celotno glavo, dokler ne začutimo olajšanja.

OBKLADKI:

1. krompir: surov, zrezan na rezine (3-4 mm) damo na čelo in sence

2. rastlina-sveža iz materine dušice, damo na glavo

3. praprot suho damo v blazino (za revmatični glavobol)

4. s slano vodo (damo na čelo)

5. s poparkom vijolice (listov in cvetov)

6 z volneno ruto (zavećevo čez glavo čez noč)

7 z zelnimi listi in zelnico.

OBKLADKI Z GLINO

Izmenoma polagamo obkladke z glino na čelo in tilnik in jo pustimo najmanj dve uri.Polagamo tudi tople obloge na jetra, ponavljamo toliko časa, da glavobol ne mine. Ob tem si lahko pomagamo s vročimi kopelmi nog ali rok.

ČAJI: za čiščenje krvi in jeter: kopriva, melisa, meta, omela, oman, šentjanževka, trobentica, vinska rutica.

ZA ZAKLJUČEK ŠE  MISEL:

VSE SE ZAČNE IN KONČA V GLAVI. Vsaka naša misel se rodi in dozori v  glavi, ki je zapleten računalnik. Že majhna napaka lahko povzroči težave z živci in psiho. Vpliva na delo hormonov, presnovo, na delo živcev in telesa. Sami moramo storiti nekaj za pozitiven odnos do življenja. Vzemimo si čas za pravilno dihanje, gibanje, doživljanje življenja v polnosti. Če nastopijo težave, najprej poiščimo ravnovesje, analizirajmo vzroke, seveda pa ob resnih težavah tudi k zdravniku na temeljit pregled. Vedno nas glavobol opozarja na določeno neravnovesje, prisluhnimo svojemu telesu in ukrepajmo, morda nam pomaga tudi kakšen nasvet iz zgoraj napisanega. Nekaj informacij sem povzela po knjigi GLINA ZDRAVI IN POMOČ IZ DOMAĆE LEKARNE (p. Ašič). Ostalo je plod mojih izkušenj.  Naš sodelavec Frenki bo vedno dodal kakšno novo izkušnjo ali nasvet iz svoje stoletne knjige, tako, da bomo lahko res našli čim več izvirnih in preizkušenih navodil.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja