Kaj pa beljakovine? 1.del

By | 03/07/2010

Kako lahko beljakovine v mlečnih izdelkih ugodno delujejo na naše počutje

Tudi mlečne beljakovine so neločljivo povezane z našim dobrim počutjem. Samo ljudje, ki so preobčutljivi na mlečne beljakovine, se morajo izogibati mlečnim izdelkom in jih nadomestiti na primer s sojinimi beljakovinami. Beljakovine so nepogrešljivo povezane z delovanjem možganom in osnovnimi življenjskimi procesi.

Morda bi kdo lahko oporekal trditvi, da kravje mleko ni primerno v človeški prehrani. Moje osebno mnenje pa je, da je pračlovek že v davnini spoznal, kako pomembno je mleko za razvoj in življenje človeka.  Že takrat, ko je udomačil govedo, ovce in koze, so mu mlečni izdelki omogočili ne le fizični obstoj, ampak tudi razvoj duha, delovanje možganov. Mleko in mlečni izdelki nedvomno pomirjajo in delujejo za boljše spanje, umirjenost in harmonijo. V energetskem smislu bela barva predstavlja najvišjo življenjsko vibracijo,  spekter vseh barv. Zato se tudi vsako novo življenje povezuje z materinim mlekom, še pred porodom in ob dojenju. Zavedajmo se, da dojenček nekaj mesecev  pije materino ali nadomestno mleko in je glavni vir njegove hrane. Prav tako je pri ostalih sesalcih, tudi pri največjih živečih bitjih v morju ali na kopnem.  Zato temu življenjskemu sistemu tudi pravimo SESALCI. To je stik z materjo, stik z dušo in lučjo življenja. Strokovnjaki ugotavljajo, da se že pri otrocih pojavlja zelo pogosta alergija na mlečne beljakovine, ki jih bolj poredko srečamo pri materinem dojenju, razen, če je tudi sama alergična na mlečne izdelke.

Veliko več težav z mlekom se verjetno povezuje tudi zaradi spremenjenih načinov hranjena živali. Sama zelo dobro občutim okus mleka, če je krava na paši ali hranjena s silažo. Tudi izdelki imajo drugačen okus. Če vam kakšen okus ne ugaja, raje zamenjajte izdelek, kot da zgolj gledate na ceno mleka ali izdelka. Kozje mleko ima izredno zdravilne učinke in je lažje prebavljivo. Ovčji izdelki so po izvoru najbolj kvalitetni, saj se ovce pretežno samostojno pasejo in izberejo najbolj kvalitetno pašo. Seveda je mleka manj in so zato ovčji izdelki primerno dražji.

Sami se lahko odločite, ali vzamete samo pasterizirano ali tudi drugače obdelano mleko.  Včasih poizkusite čisto navadno mleko, saj je izbire zdaj res veliko.  Tudi z mlekom si lahko pričarate mnoge okuse:  dodajte žličko medu, za res miren spanec in živce. Kozarec kakakva ali tople čokolade bo izvrstno vplival na vaš dober občutek in razumevanje pa še  pozitivno bo deloval kot hormon sreče. Zmešajte kdaj mleko z banano in dobite odlično bananino mleko.  Ste že kdaj pili citronsko mleko? Zelo dobro ga poznam, saj sem moje otroke do treh let razvajala z okusom. Že kot dojenčku sem v domače kravje mleko dodala nekaj kapljic limone in mleko se je na drobno sesirilo. Zato otroci niso nikoli imeli težav s prebavo in zelo radi so pili to mleko.

KISLA IN SLADKA SMETANA
Marsikatera gospodinja zelo dobro pozna mnogo uporabnosti kisle ali sladke smetane.

Posebno kisla smetana zelo izboljša okus mnogim jedem in je sorazmerno lahko prebavljiva.  Ima potrebne maščobe in obilo beljakovin. Dodajte jo kdaj omakam ali stepenemu jajcu in ga začinite še s kakšnim prijetnim zeliščem. BOMBA!

SIR – VIR OBILNIH HRANILNIH SNOVI  IN MOČ ZA SPOLNOST
Za raznoliko uporabnost sirov vedno že najstarejši prebivalci.  Poleg tega, da je izredno hranilen, dobro vpliva na splošno počutje in predvsem na področje spolnosti. Saj veste, še malo sira, pa še malo poprčka, pa ne bo dolgčas.

Zelo aromatičen in okusen je sir iz ovčjega mleka.  Poznamo ogromno vrst sirov, ki so pripravljeni po različnih recepturah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja