Kaj pa beljakovine? 2.del

By | 03/07/2010

Meso in mesni izdelki

Še vedno velika večina prebivalcev prisega na neizbežno potrebo po mesu. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Mislim, da človek sam začuti, kdaj mu meso ustreza ali ne.

Človek je v človeški zgodovini začel meso jesti veliko pozneje kot druga živila in iz tega obdobja se je razvila tudi krvna skupina AB in 0. To so bile skupine, ki so bile povezane z mešanim načinom hranjenja. Če pa malo pomislimo na zgodovino, se je tedaj v resnici začela degeneracija človeka. Ko je človek zaradi potreb po vse večjem kopičenju adrenalina potreboval energijo mesa, se  je dejansko spremenil ne le v ubijalca živali ampak tudi v morilca svoje lastne vrste.  Nastali so medsebojni boji, vojne in vse več brutalnosti.

Marsikdo reče, da brez mesa ne more delati, da mu pač da energijo. Kakšna pa je ta energije? To je še vedno energija ubite živali, njenega strahu, hrane  ki je mrtva. Kdor ne pozna mogočnega glasu umirajočega bika, ki ga peljejo v klavnico, se res ne more zamisliti, kaj  to pomeni. Nekoč sem to doživela, kadarkoli pa pojem kakšen kos govejega mesa, se mi nekako ustavi želja po mesu.  Prav tako poznam delo v perutninski industriji, kako so zbegane kokoši, ki jih nalagajo za zakol.

Vse to potem jemo. Morda je še najmanj prizadeta divja žival, če jo ubijejo iznenada, ne na begu. Ampak veliko raje vidim čudovite srnice, ki se nedolžno pasejo na travniku, kot bi jo jedla.

Ste kdaj poizkusili, kakšen okus ima meso, če ga ne posolimo in začinimo? Poizkusite kdaj? Kot bi jedli čisto navaden kos usnja,  šele sol in začimbe namreč dajo aromo mesu.  Ko pojeste zajeten zrezek ali meso na žaru, boste kmalu začutili utrujenost in zaspanost. Presnova mesa je namreč zelo počasna in potrebuje veliko postopkov, da se njene sestavine pravilno razgradijo. Adrenalin v mesu prav tako vpliva na našo vznemirjajočo energijo, da smo bolj temperamentni in navidezno več storimo.  Vsekakor pa ima tudi meso nekatere sestavine, ki so pomembne za nas: beljakovine, minerale in maščobe.  Nekateri še vedno prisegajo na drobovino.  Prav tu se lahko shrani največ škodljivih učinkovin, ki jih zaužijejo živali in ostane tudi največ adrenalina.  Namesto tega, se raje najejte vsaj enkrat tedensko morskih ali sladkovodnih rib. Veliko bolje se boste počutili.

KAJ PA MESNI IZDELKI

Prav tako je osnovna sestavina meso z vsemi škodljivimi primesmi. Da jih lahko obdelajo seveda potrebujejo veliko začimb in soli ter določene postopke (sušenje, obarjenje,  pasteriziranje). Res so hrenovke in razne salame potem bolj okusne, vendar običajno predelajo v te izdelke manj kvalitetne sestavine: meso, kože, drobovino in včasih tudi škodljive primesi.

JE SVINJSKA MAST ŠKODLJIVA ALI NE?

V neki strokovni oddaji sem zasledila mnenje znane slovenske raziskovalke, da je tista hrana, ki so jo človeške celice poznale že v razvoju človeške vrste, za človeka praktično neškodljiva. Zato tudi zmerno uživanje živalskih maščob ne povečuje bistveno škodljivih snovi v telesu.  Nekoč so dejali, da je najboljše zdravilo za pljučne bolezni tudi  suha slanina ali zaseka.  Še vedno ima veliko priljubljenost sušeno meso, ki je seveda pripravljeno po vseh strokovnih kriterijih in neoporečnosti.

POIZKUSITE KDAJ DRUGAČE

Namesto dunajskega zrezka  si lahko kdaj pripravite tudi okusne zelenjavne polpete.  Vzemite čim bolj pestro paleto zelenjave, jo na tanko narežite ali nakockajte. Dodajte kakšno jajce, nekaj žlic polnovredne moke in žličko smetane ali sir.  Masa naj bo ravno dovolj kompaktna, da lahko naredite polpete, ki jih klasično spanirajte.  Prav tako so odlične bučke ali druga zelenjava, še posebej brokoli in cvetača. Praktično ne rabite nobenih začimb, saj ima vsa ta hrana čarobni okus in dobili boste dovolj beljakovin, če se le malo znajdete. Lahko ponudite poleg tudi zeleno solato ali krompirček v kosih, ki ga prelijete s kislo smetano. MMM, kar sline se mi cedijo.

ZAKLJUČEK:

V  tem poglavju sem vam nanizala le nekaj idej, kako si lahko s hrano pomagate do boljšega počutja.  Pri tem boste bolj zdravi in občutli boste vašo harmonijo. Drugače boste doživljali odnose z drugimi,  saj boste storili tisto, kar je za vas najlepše.

POSKRBELI BOSTE ZA SVOJE TELO IN DUŠO.

Če vas zanima, katera hrana vam najbolj pomaga, me pokličite. Z veseljem vam bom pomagala izbrati primerno skupino živil ali napitkov.  Mogoče ne veste, kako bi pomagali do harmonije svojemu partnerju ali družinskim članom.

Tudi to je za vas pomembno. Storili boste nekaj dobrega.

Kaj skuhati, da boste vsi zadovoljni? Morda mi pride na misel, kakšna zanimiva ideja za vas.

KUHAJTE IN UŽIVAJTE VSE Z LJUBEZNIJO.  VERJEMITE, DELUJE.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja