Mišice

By | 02/07/2010

Za gibanje telesa in notranjih organov so odgovorne mišice – mehko  tkivo, razporejeno v vlakna ki se lahko krčijo in spet sproščajo ter tako  lahko povzročajo gibanje. Razlikujemo dve vrsti mišic:hotne mišice, ki nadzirajo gibanje telesa in nehotne mišice , ki so odgovorne znotraj telesa, na primer za ritmično krčenje prebavil, ki potiska hrano naprej.

Če mišice redno uporabljamo, ostanejo v dobrem stanju. Naporne vaje zvečajo velikosti mišic in izboljšujejo krvni obtok v njih, z njim pa se zvečajo možnosti za še napornejšo dejavnost. Neaktivnost pripelje do sušenja (zmanjšanja obsega, atrofije) mišic in izgube moči.

Nehotne mišice

Nehotne mišice niso pod zavestnim nadzorom, to pomeni,da se ne krčijo in sproščajo v odgovor na našo odločitev, da boste naredili gib. Delajo avtomatično, obe vrsti nehotnih mišic-gladke in srčne- so v neprestani rabi in vzdržujejo funkcije kot so:dihanje, prebava, krvni obtok in krčenje srca.

Hotne mišice

S hotnimi mišicami neposredno upravlja neposredno (centralno živčevje. Samo skeletne mišice so pod zavestnim nadzorom in zato glede na gibanje hotne. Skeletne mišice se pripenjajo ob kosti neposredno  ali prek kit in lahko upogibajo ali zravnajo sklepe v odgovor na specifične dražljaje.

Kako mišice delujejo

Mišice so kot telesni stroji. Obsegajo skoraj polovico telesne teže in spreminjajo kemično energijo v silo, s katero učinkujejo na kite in prek njih na kosti in sklepe. Večina mišic navadno deluje v skupinah, ko krčenje (kontrakcija) ene mišice spremlja sprostitev (relaksacijo) druge. Pri krčenju se mišica skrajša za 40% in za toliko zbliža prirastišči na dveh različnih kosteh. Večina mišic je priraščenih na dve ali več sosednjih kosti, pogosto z vezivno kito. Ko se mišica skrči, se kosti, na katere je pritrjena, premaknejo. Tako je vsak gib poteg, ne poriv.

MIŠICE V TELESU

RAME

Kapucasta mišica  vzdržuje položaj rame
Rombasta mišica  napenja ramo
Trikotna mišica    giblje ramo
Vzdigovalka lopatice – giblje ramo
Široka hrbtna mišica – giblje ramo
Velika prsna mišica –  giblje ramo
Nazobčana mišica –  podpre ramo

HRBTENICA

Vzravnalka hrbtenice

ROKE

Dvoglava nadlaktna mišica – obrača in upogiba nadlakt
Triglava nadlaktna mišica – izteguje zgornji ud
Iztegovalka prstov . odpira dlan
Nadlaktno koželjnična mišica – upogiba komolec

TREBUH

Prema trebušna mišica-učvrščuje trebušno steno
Zunanja poševna trebušna mišica – del trebušne stene

ZADNJICA

Srednja zadnjična mišica – sodeluje pri hoji
Velika zadnjična mišica – sodeluje pri vstajanju in vzpenjanju

NOGE

Četveroglava stegenska mišica – giblje kolke in stegna
Četveroglava stegenska mišica – izteza spodnji ud
Četveroglava stegenska mišica –
Prednja golenčna mišica – sodeluje pri hoji
Dvoglava mečna mišica – sodeluje pri hoji
Velika mečna mišica – sodeluje pri hoji
Krojaška mišica – upogiba spodnji ud
Sloka mišica – obrača spodnji ud

Anatomija in sestava mišic je zelo  zapletena in vendar jo zavestno uporabljamo vsi.

Simptomi, ki so povezani z delom mišic so: okvara zaradi poškodbe mišic, ki se kaže kot bolečina, oteklina ali včasih vnetje. Mišice lahko tudi oslabijo in začnejo boleti zaradi virusne okužbe. Ustrezna poglavja lahko najdete s pomočjo iskalnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja