Moška spolovila

By | 02/07/2010

Moška spolovila so odgovorna za izdelavo in dobavo semena (semenske tekočine, sperme)Ti organi so deloma zunanji – modnik (skrotum), v katerem sta modi  (testisa), in moški spolni ud (penis), deloma pa notranji – obsečnica (prostata) in različni organi, ki zbirajo in skladiščijo spermo.

Moška spolovila so sestavljena:

·         Ureter (sečevod)

·         Sečni mehur

·         Semenovod

·         Obsečnica

·         Sečnica

·         Erektilno tkivo

·         Danka

Penis

Je organ, v katerem leži večina sečnice. Spolno poželenje privede do erekcije penisa, mehko gobasto tkivo se napolni s krvjo, tako, da se penis podaljša in otrdi. Brecila erektilnega dela je sposobna precejšnjega nabrekanja med erekcijo, ko se nabijejo s krvjo. Po ejakulaciji seme vstopi v sečnico in potuje po njej v semenski tekočini ali spermi.

Moda

Modi imata dve funkciji: izdelujeta seme in izdelujeta moški hormon, testosteron, ki je odgovoren za razvoj moških spolovil in telesnih dlak ter mutiranja glasu v puberteti.

SIMPTOMI

Običajno so vidni simptomi na zunanjem delu.  Izcedek iz sečnice je pogosto povezan s spolno prenosljivimi boleznimi. Kri v spermi je pogosto povezana zaradi pretirane spolne dejavnosti.  Oteklina ali videz mod ali penisa je znak druge osnovne bolezni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja