Možgani in živčevje

By | 02/07/2010

Možgani in živčevje skupaj skrbijo za nadzor nad življenjskimi funkcijami, tako za zavestne dejavnosti kot sta mišljenje in gibanje, kot za podzavestne telesne funkcije, npr. dihanje in prebavo. S pomočjo živcev zaznavamo občutke , kot sta bolečina in temperatura. Možganom in živčevju sta potrebna stalna dotočnost s kisikom bogate krvi. Prekinitev dotoka krvi je ena najpogostejših motenj pri delovanju možganov in živčevja. Če se preskrba s kisikom v možganske celice prekine za več kot dve minuti, lahko nastanejo nepopravljive posledice. Zato je življenjsko pomembna nemotena pretočnost krvnih žil. Razpok ali zamašitev možganske žile ima lahko resne posledice, tudi trajno invalidnost.

Možgani

Človeški možgani ležijo v dobro zavarovani lobanji. Sestavljeni so iz milijonov živčnih celic-nevronov in živčnih prog, ki so zmožne neskončnega delovanja in raznolikosti, kot so inteligenca in ustvarjalnost. Možgani so najbolj zapleten sistem v telesu. Nekateri deli možganov nadzirajo različne funkcije. Obe možganski polobli – hemisferi, mali možgani in možgansko deblo obsegajo skoraj 90 % možganskega tkiva in nadzorujejo zavestne misli in aktivnosti pa tudi razlago čutilnih dražljajev. Mali možgani uravnavajo podzavestne dejavnosti, kot so usklajevanje gibanja in ravnotežje. Možgansko deblo povezuje možgane s hrbtenjačo in vsebuje živčne centre, ki upravljajo avtomatične funkcije, vzdržujejo življenje, kot sta utripanje in dihanje.

Živčevje

Možgani in živčne proge hrbtenjače sestavljajo osrednje .centralno živčevje., pri tem hrbtenjača služi kot vezni člen med možgani in ostalim telesom. Motorične proge, ki tečejo skozi hrbtenjačo navzdol, prenašajo možganska vzburjenja različnim organom.  Senzorične proge iz kože  in drugih čutilnih organov  se vzpenjajo skozi hrbtenjačo in prenašajo sporočila možganom. Mreža perifernih živcev je povezana s centralnim živčevjem  in drugimi deli telesa in skrbi za zavestni nadzor mišic in podzavestni nadzor notranjih organov.

Hrbtenjača

Hrbtenjačo sestavljajo številni snopi živčnih vlaken , ki prenašajo sporočila v možgane in iz njih. Z njo je povezano obrobno-periferno živčevje, ki sega v vse dele in nadzoruje  vse hotne in nehotne dejavnosti. Iz možganov izhaja 12 parov takih živcev, iz hrbtenjače 31 parov.

SIMPTOMI

Simptomi so odvisni od tega, kateri del je prizadet. Mednje spadajo bolečina, izguba občutka in izguba moči.

Bolezni možganov poleg tega zajemajo še celo paleto duševnih simptomov, kot so glavobol, zaspanost,  prividi,težave z govorom, občutek slabosti. Več o tem si lahko preberete v posebnih poglavjih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja