Okostje

By | 02/07/2010

Okostje daje obliko in nudi oporo in zaščito telesu. Sestavlja ga 206 kosti, ki jih dopolnjujejo kosi hrustanca.  Hrustanec je pomemben tam, kjer je potrebna kombinacija moči in prožnosti. Kosti udov so kot vzvodi, na katere delujejo mišice in tako omogočajo gibanje. Nekatere kosti varujejo organe, ki jih varujejo. Nekatere  vsebujejo kostni mozeg, v katerem nastajajo rdeče krvničke.  Kost je živa snov s celicami, ki stalno nadomeščajo staro kost z novo snovjo. Za vzdrževanje zdravih kosti potrebujemo ustrezne količine beljakovin, kalcija in vitaminov, posebno vitamina D v hrani.

Kako je kost sestavljena?

Kost sestavljajo beljakovine, ki jim dajejo trdoto, pa tudi kalcijeve in magnezijeve soli.

V zunanji gosti kostni skorji so krvne in limfne žile, notranja gobasta sredica pa ima zaradi čim manjše teže satasto zgradbo. Sredi dolgih kosti je valjasta votlina, izpolnjena s kostnim mozgom.  Kostni mozeg je mastna snov, v kateri so krvotvorna tkiva, ki proizvajajo rdeče in bele krvničke.

Sklepi

Posamezne kosti skeleta so povezane med seboj s sklepi.  Negibljivi sklepi- šivi povezujejo kosti in med njimi ne dovoljujejo gibanja, kot naprimer v lobanji. Delno gibljivi sklepi  omogočajo gibanje med hrbteničnimi vretenci. Prosto gibljivi sklepi pa omogočajo gibljivost v več smereh, kot je naprimer ramenski sklep.

Poznamo naslednje vrste sklepov:

Kroglasti (univerzalni) sklep
Kroglasti sklep v rami in kolku omogoča maksimalen obseg gibanja. V kolku je zgornji del stegnenice skoraj okrogel in se prilega v polkroglasto sklepno jamico v medenici. Univerzalni kroglasti sklep omogoča gibanje v praktično vseh smereh.

Sedlasti sklepi
Sedlasti sklepi dovoljujejo gibanje v stran ter navzad in navzdol. V palcu je sedlast sklep,  ki omogoča prijemanje predmetov, sicer bi bila roka le okoren ud.

Šarnirni ali tečajasti sklepi , ki jih najdemo v prstih, nožnih palcih , komolcih in kolenih  dopuščajo gibanje le v eni smeri. Kosti ki se stikata v sklepu  držijo čvrste fibrozne vezi , konca pa sta oblazinjena z mazivno sklepno mažo.

Ploski sklepi
Ploski sklepi  v zapestju drsijo podobno kot sedlast sklep navzpred in navzad, vendar so gibi bolj omejeni . S starostjo postanejo ti gibi manj gladki in čedalje težji.

Lobanja in hrbtenica

Lobanja je povezana s hrbtenico, skozi katero se nadaljuje hrbtenjača v možgane. Hrbtenica ima več kot 30 vretenc: 7 vratnih vretenc, 12 prsnih, 5 ledvenih vretenc, križnico in trtico.

Med vretenci so medvretenčne ploščice, diskusi.

KOSTI ROKE:

Ključnica
Lopatica
Nadlahtnica
Koželjnica in podlahtnica
Zapestni del
Dlančnice
Prtsnice
PRSNI KOŠ

Prsnica
Prsni koš
SPODNJI DEL

Križnica
Kolčnica

KOSTI NOGE

Stegnenica
Pogačica
Mečnica
Golenica
Nartnice
Stopalnice
Prstnice
Bolezni, ki so povezane z okostjem so:

·         Osteoartritis

·         Osteoporoza

·         Artroza

·         Artritis

·         Revmatoidni artritis

V streznih spletnih povezavah boste našli vse kar vas zanima v zvezi s posameznimi simptomi, obolenji in rešitvami, ki vam pomagajo  do čimhitrejšega zdravja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja