Oslabelo delovanje jeter

By | 03/07/2010

Jetra so tisti organ, ki s pomočjo encimov in drugih snovi razgradijo hrano na “prafaktorje”. Tu se dogaja naša presnova: del snovi se že v jetri absorbira v krvni obtok. Tako je z presnovo ogljikovih hidratov in sladkorja, pa tudi z maščobo in drugimi snovmi. Če so jetra zdrava, potem se vse snovi optimalno predelajo in potuje skozi črevesje le hrana, ki se presnavlja počasneje. Rafinirana hrana, bel kruh, testenine, težko prebavljive maščobe povzročajo zastoje tudi v črevesju. Hrana se tu zadržuje predolgo, povzroča zaprtje in obenem pomanjkljivo presnavljanje beljakovin tudi povzroča otekanje, ob tem trpi krvni obtok in tudi ledvice. Zato je pomembno, da koristimo tista zelišča,. ki pomagajo pri čiščenju krvi, oblok, pretvorbi elektrolitov. Ta zelišča tudi spodbujajo izločanje snovi v jetrih, da čimbolj uspešno predelajo hrano.

Na trgu je tudi veliko tehnik, ena od teh je t.i. ločevalna dieta. Ko se ena skupina jedil ne more uživati z drugo. Tako naprimer sadja ali zelenjave nikoli ne jedo z mesom ali testeninami. Sadje in zelenjava se najhitreje predela in ne potrebuje dodatnih aktivnosti jeter. Tako tudi najhitreje zapusti črevesje. Toda to je že drugo poglavje. Zelo pomembno je, da hrana čim hitreje pride do naših celic.

ČAJNA MEŠANICA ZA OSLABELO DELOVANJE JETER:

DIŠEČA PERLA (cv.vršički)          30 g

ROŽMARIN        (cv.vršički)          30 g

LAKOTA            (cv.vršički)           30 g

PRESLICA                                   30 g

SLADKI KOREN (korenina)            30 g

OGNJIČ, dvel.vršički                       20 g

META   listi                                   20 g

Vzamemo dve veliki žlici na skodelico kropa. Pustimo, da stoji 10 minut. Pijemo eno skodelico po kosilu in po večerji. Sladimo  z medom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja