Prebavila

By | 02/07/2010

Vsi organi, ki so povezani s procesom prebave so povezani pod skupnim imenom prebavila. To je cev, ki se razteza od ust do zadnjika. V njej se hrana razgradi, tako da se lahko rudninske snovi (minerali), vitamini, ogljikovi hidrati, maščobe in beljakovine (proteini), ki jih hrana vsebuje, vsrkajo v telo.

Usta

Prebava se začne v ustih. Encimi v slini razgradijo ob žvečenju nekatere ogljikove hidrate. Jezik in žrelne mišice potisnejo mešanico hrane in sline  (bolus), v požiralnik, skozi katerega potuje v želodec.

Želodec in dvanajsternik

Hrana se v želodcu, kjer lahko prebije več ur, meša in delno prebavlja s kislino in encimi, dokler ne postane poltekoča (himus), nato pa potuje v dvanajsternik (duodenum). Tukaj himus še naprej razgrajujejo prebavni sokovi iz jeter in trebušne slinavke.

Tanko črevo

Končni stadij prebave se izvrši v tankem črevesu, kjer se hranila razcepijo v kemične enote, ki so dovolj majhne, da preidejo skozi črevesno steno v mrežo krvnih in limfnih žil.

Debelo črevo

Neprebavljena hrana v tekoči obliki teče iz tankega črevesa v debelo črevo, kjer se večina vode vsrka nazaj v telo. Poltrdi odpadek se pomakne navzdol v danko, kjer se shrani, dokler ga ne izločimo skozi zadnjik.

Povrhnjica v črevesju se obnovi vsakih 24 ur in tako lahko presnavlja široko paleto snovi, ki dnevno prehajajo skoznjo. Prebavila tudi hitro reagirajo na dražila, zastrupljeno hrano in lahko povzročajo drisko ali bruhanje.

SIMPTOMI

Lahko se pojavi hujšanje, bruhanje, bolečine v trebuhu, ponavljajoče se trebušne bolečine, napihnjen trebuh, vetrovi, driska, zapeka, na pogled nenormalno blato.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja