Sečila

By | 02/07/2010

Sečila so odgovorna za precejanje krvi in izločanje nastale odpadne tekočine iz telesa. Organe sečnega sistema  sestavljajo : dve ledvici, dva sečevoda, sečni mehur in sečnica. Moška sečnica je dolga okrog 25 cm in je istočasno izvodilo za seč in izvodilo za seme. Pri ženski je sečnica dolga le 25 mm in leži tik pred spolovilom.

Kako sečila delujejo?

Ledvice so odgovorne za precejanje odpadnih snovi iz krvi, tako da je ta ves čas prečiščena.

Precejena tekočina se zliva v osrednji predel ledvic, pri tem se nekatere snovi spet vsrkavajo v kri, s čimer se kontrolirajo količine kislin, soli in vode v telesu.  Tekočina, ki ostane je seč, ta kaplja po sečevodih v mehur, ki ga zapira mišični obroček, občasno se le ta odpre in spusti seč skozi sečnico iz telesa.

Kako ledvici filtrirata kri

Ledvice sestavlja na milijone filtracijskih enot, glomerulov, ki ležijo v ledvični skorji in so klobčiči drobnih arterij preskrbljenih s krvjo iz ledvične arterije. Vsak klobčič obdaja čašast organ, Bowmanova ovojnica, ki se nadaljuje v tubul, kjer se velika večina precejene vode in drugih snovi reabsorbira nazaj  v kri, preostala tekočina, sekundani urin pa odteče v mehur.

SIMPTOMI

Najpogostejša je okužba v mehurju, to se pokaže kot težava pri uriniranju in zvečanje količine iztočenega urina. Bolečino pri uriniranju ali izcedek lahko povzroči kakšna spolno prenosljiva bolezen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja