Ženska spolovila

By | 02/07/2010

Organi ženskega reprodukcijskega sistema sta dva jajčnika, ki sta z maternico povezana z jajcevodoma, in nožnica, prehod, ki vodi od maternice do zunanjega dela spolovila. Vsak mesec eden od jajčnikov sprosti jajčece  v jajcevod. Če se oplodi, se zasidra v maternico in povzroči nosečnost. Če se jajčece ne oplodi, se med menstruacijo odlušči z maternično sluznico vred.

Zunanji organi

Spolovila se od ženske do ženske razlikujejo po obliki in velikosti. Sestavljajo ga sramni ali Venerin griček, območje maščobnega tkiva, ki ga pokriva koža z dlakami. Veliki ustnici  obdajata nožnično ustje, mali ustnici, pa obdajata ščegetavček.  Ščegetavček je poseben organ, ki je analogen moškemu penisu in je erotično najbolj občutljiv del spolovil.  Med spolno dejavnostjo se zveča in otrdi.

Notranji organi

Notranja spolovila pri ženski obdajajo  kosti medeničnega obroča.  Notranji organi so jajčniki, jajcevodi, maternica, maternični vrat  in nožnica  Maternica leži v sredini medenice, pred njo je sečni mehur, za njo  je danka in čvrsto jo podpira dvojna guba elastične vezi.

Nožnica

Nožnica je okrog 8 cm dolga cev, ki ne služi le za prehod za moški penis ampak tudi kot porodni kanal. Da se lahko prilagodi obema funkcijama, se lahko po velikosti in prožnosti izredno spreminja. Vsebuje mišične snope, ki so bogato preskrbljeni s krvjo, s temi med spolnim vzdraženjem nabrekne.

Maternični vrat

Je ozka struktura z debelimi stenami, leži v spodnjem sprednjem delu maternice in vodi v zgornji konec vagine. Njegov notranji del je odprtina med maternico in nožnico.

Maternica

Je votel, hruškast organ, ki leži v sprednjem spodnjem delu trebušne votline za sečnim mehurjem.  Sestavljena je iz močnih mišic, ki so najmočnejše v človeškem telesu in se lahko prilagodijo zrelemu plodu, ga izstisnejo skozi porodni kanal, v šestih tednih po porodu pa se spet vrnejo v začetno obliko.

Maternične stene sestavlja čvrsta mišičnina, z notranje plasti pa jih prekriva služnična plast-endometrij, v katerega se vzgnezdi oplojeno jajčece. Če jajčece ni oplojeno se med menstruacijo endometrij odlušči.

Jajcevod

Je kraj, kjer kmalu po ovulaciji semenčica sreča jajčece. Cevka je dolga okrog 10 cm in je lijakaste oblike in se konča z resičastim robom. Z notranje strani jajcevoda so celice, ki usmerjajo zrelo jajćece od jajčnika po jajcevodu v maternico.

Jajčnika

Sta endokrina žleza. Ležita v spodnjem delu trebušne votline. Proizvajajo jajčeca, ki so pripravljena za oploditev in izločata hormone estrogen in progesteron, določata menstruacijski ritem in ženske spolne značilnosti. Ob svojem rojstvu ima ženska 400.000,00 jajčec , ki jih bo ženska imela vse življenje. V vsakem jajčniku je na tisoče jajčec, dozori pa običajno le eno jajčece mesečno, se izloči v jajcevod in  je primerno za oploditev.

Menstruacijski ciklus

Menstruacijski ciklus se običajno začne pri deklicah med 11. in 14. letom. Prvi ciklusi so običajno neredni, to urejanje traja eno do dve leti. Vsak ciklus navadno traja 28 dni, vendar je lahko trajanje od ženske do ženske različno  Delovanje menstrualnega ciklusa uravnava jo hormoni in kemične snovi, ki nastajajo v hipotalamusu (v možganih) in v jajčnikih. Pred pričetkom ovulacije se stene zadebelijo in se napojijo s krvjo.  Oplojeno jajčece se vgnezdi v steno, če pa ne pride do oploditve se jajčece in zadebeljena stena odluščita in izloćita med menstruacijo. Po 45. letu postajajo ciklusi neredni in  ponehajo. Temu obdobju pravimo menopavza.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja